Bezoek CFBT-NL naar FDIC & TFT in de USA

FDIC = Fire department instructors conference in Indianapolis en de TFT (Task Force Tips) fabriek in Valparaiso waar straalpijpen gemaakt worden.

Met een hele delegatie van CFBT-nl en gasten en medewerkers van Hobrand zijn we voor 6 dagen vertrokken vanaf Schiphol naar Minniapolis USA en door gevlogen naar Indianapolis waar FDIC 2018 gehouden werd.

Deze stad staat een hele week in het teken van de brandweer, overal waar je kijkt is brandweer en lopen er ook brandweermensen vanuit de US het meeste maar ook vanuit andere delen van de wereld. FDIC bestaat uit 2 delen, conferenties, workshops en hands on training, plus een beurs waar alles te krijgen is op gebied van brandweer. Alles is natuurlijk GROOT want je bent toch in Amerika, een TS zoals wij die hebben bouwen ze daar op een dikke pick-up truck en een fire engine en ladder zijn zo groot dat ze hier in NL niet door de stad heen kunnen. Wel mooi om te zien natuurlijk. Het geheel is verdeeld over 2 grote gebouwen en een buiten terrein.

Het is echter niet te vergelijken met Interschutz in Hannover (D) dit is de grootste brandweerbeurs ter wereld, wat FDIC leuk maakt zijn de hands on trainingen en workshops waar je toch interessante dingen kunt leren.

Zeker leuk en interessant om er een keer heen te gaan en te beleven hoe Amerikaanse brandweermannen en vrouwen zijn en op een voetstuk staan sinds de aanslagen op 9-11.

Op zaterdagmiddag zijn we met de bus vanuit Indianapolis vertrokken naar Valparaiso Indiana met een tussenstop met wat te eten toch een 4 uurtjes onderweg om tegen de avond in ons Hotel in Valparaiso aan te komen. Onder genot van een paar biertjes kennis gemaakt met wat mensen van TFT.

Op zondag waren we uitgenodigd om bij de CEO van TFT mr McMillan in downtown Chicago op de koffie te gaan in zijn penthouse……… 

Vandaar uiteraard naar een brandweer kazerne geweest en de toerist uitgehangen, hele mooie stad om te bekijken met zijn kanalen midden door de stad en het uitzicht over Lake Michigan.

Maandag en dinsdag waren we te gast bij de TFT fabriek, we hebben iets over de geschiedenis van de oprichter gehoord en als je dat weet snap je ook waarom iedereen daar zo brandweer minded is, de helft die er werkt is bij de brandweer of is getrouwd met iemand van de brandweer, geweldige sfeer in dat bedrijf. Het is een modern bedrijf met veel geautomatiseerde processen maar ook maken ze de nozzles compleet zelf. Alles wordt in huis gemaakt maar ook materiaal behandelingen en extrusie processen van rubberen delen. Kortom een compleet bedrijf waar de klant op nr 1 staat.

Wij hadden natuurlijk ook nog wat wensen mbt de straalpijpen die wij gebruiken zoals de F06 nozzle met lepel. We hebben door de jaren heen veel opmerkingen en vragen gekregen over de hoek instelling van de straal. Met name tussen de 30 en 60 graden is het lastig om de juiste instelling te maken met dikke handschoenen en geen zicht. Met deze vraag heb ik de director of development / engineering geconfronteerd en hebben we hier een mooie discussie over gehad. Deze resulteerde erin dat we een oplossing hebben gevonden om het makkelijker voor de gebruiker te maken om de juiste instelling te vinden. Er is afgesproken dat de wijziging ingebouwd werd in een F06 nozzle en dat wij die gaan testen. 

Verder hebben we alle nozzles kunnen uitproberen, wat we ook maar wouden doen. Ook hebben we nog een F06 nozzle zelf kunnen bouwen en testen, wat nog een mooie verassing was is dat wij die nozzle mee kregen met ons CFBT-NL logo erop als presentje, dat is natuurlijk gaaf!!

Al met al een hele mooie, indrukwekkende, enerverende, vermoeiende, leuke, gezellige trip waar we weer een aantal mensen hebben ontmoet waar we uiteraard nog steeds contact mee hebben en blijven houden.

Middels deze wil ik ook de mensen van Hobrand en TFT bedanken voor het mogelijk maken van deze trip! Bedankt namens CFBT-NL!!