In jou zit een leider!!

Evolutie in Leiderschap

IN HET KORT

Als leiderschap bij de brandweer bestond uit eenheidsworst, dan zou het gemakkelijk zijn om leider te zijn en mensen aan te sturen. Echter, om als leider jouw mensen de kant op te sturen die nodig is om de doelstellingen te halen, is het leggen van een fundament onder jouw leiderschap noodzakelijk

Dit fundament kun je, net als andere vaardigheden, leren en verder ontwikkelen en verstevigen. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Wat voor soort leider wil jij zijn? Vanuit het einddoel dat je wilt bereiken zul je op zoek moeten gaan naar wat je al kan, en je verder ontwikkelen op dat wat nodig is. Word jij de leider die richting geven vanuit natuurlijk leiderschap, ruimte geeft aan de werkvloer, in verbinding is en gevolgd wordt, omdat mensen dat willen? Jij wordt toch geen ‘Turtle On The Pole’ leider?

 

Bij een “Turtle On The Pole” vragen mensen zich af:

      • Hoe komt ie daar;
      • Wat doet ie daar;
      • Hoe krijgen we hem daar weg.

 


direct aanmelden

startmoment
3 - 4 september en 17 - 18 september

locatie
Haarle en Arnhem

duur
2 dagen

niveau
Minimaal operationeel als Manschap

kosten
Nu met 25% korting voor € 760,-.

inhoud


In jou zit een leider. Durf jij de uitdaging aan deze skills verder te ontwikkelen?
Over leiderschap is veel geschreven maar wat nu als echte leiders hun ervaringen gaan delen? En wat als in die gedeelde ervaringen ook de grondbeginselen in de wetenschap al beschreven zijn? Deze unieke combinatie van theorie en praktijk heeft geleid tot een concreet en bruikbaar programma voor het middenkader van de brandweer in de ontwikkeling in leiderschap.

Leiderschap is EVOLUTIE van jezelf.

Als leider wil je mensen in beweging zetten om doelen te halen. Voor je zover bent ga je eerst zelf bewegen waarbij onze training je handvatten geeft. We zetten een proces aan wat niet eindigt bij het einde van de training.
Daarom hebben we onze training zodanig opgebouwd dat je zowel losse modules kunt volgen over een langere periode maar ook dat je direct een 1- of 2-daagse volgt zodat je snel kennis en inzichten verwerft, ervaringen kunt delen en met de handvatten weer verder kunt als leidinggevende.

CFBT-NL biedt 3 soorten leiderschapstrainingen:

1. Ondersteuning bij de uitvoering van de bijscholing ploegchef van het NIPV
2. Een 1-daagse Masterclass ‘Evolutie in leidinggeven bij de brandweer’
3. Een 2-daagse Masterclass ‘Evolutie in leidinggeven bij de brandweer’

Uitleg van deze Leiderschapstrainingen kunt u vinden bij het programma.

In samenwerking met Karin Groenewegen (MSc) ontwikkelde CFBT-NL praktische leiderschapstrainingen voor de brandweer. Karin, geen onbekende binnen de brandweer, heeft jarenlang onderzoek gedaan binnen de Brandweeracademie en leidinggegeven aan meerdere brandweerkazernes als postcommandant en teamleider Incidentbestrijding bij Brandweer Twente.

Programma


1. Ondersteuning bij uitvoering van de bijscholing ploegchef

Na herziening van de leergang ploegchef heeft het NIPV besloten om een aantal modules te ontwikkelen in het kader van blijvende vakbekwaamheid voor zittende ploegchefs. Er zijn 5 modules ontwikkeld, met tools die de veiligheidsregio’s (om niet) \mogen gebruiken voor het bijscholen van hun ploegchefs. De instructeur moet kennis en ervaring hebben op het gebied van leidinggeven. Heeft u onvoldoende instructeurs met de juiste vaardigheden en voldoende tijd? CFBT-NL biedt de mogelijkheid om de instructeur voor deze module(s) te leveren. Onze ervaren instructeurs hebben vele jaren leidinggevende ervaring als ploegchef en/of teamleider, en uitgebreide kennis van de materie.

Daarbij kunnen alle 5 de modules gevolgd worden, of een aantal, in willekeurige volgorde. Het gaat om de volgende modules:
1. Omgaan met weerstand en conflicten
2. Persoonlijk leiderschap
3. Gesprekvoering
4. Leidinggeven aan teams
5. Coachen

Iedere module bestaat uit een plenaire bijeenkomst van 3 uur, en kan dus op een dagdeel of op een avond uitgevoerd worden. De groepsgrootte van de bijscholingsmodules is 10 tot 12 deelnemers per instructeur, bij een grotere groep zijn er 2 instructeurs die de bijeenkomst begeleiden. De modules maken gebruik van de ELO brandweer.

Prijs per deelnemer is € 950,00 exclusief 21% BTW

 

2. De 1-daagse Masterclass ‘Evolutie in leidinggeven bij de brandweer’

De 1-daagse Masterclass staat in het teken van ontdekking. Zowel individueel als in groepsverband wordt vanuit de praktijk het struikelblok gevonden en krijg je persoonlijke handvatten voor je zijn als leider.
8 pijlers van Covey
We nemen je mee naar voorbeelden uit de dagelijkse brandweerpraktijk. Hier wordt gebouwd aan het fundament van leiderschap door gebruik te maken van de 8 pijlers van Covey
Gezamenlijk wordt in gegaan op jouw positie in- en de organisatie waar je in werkt. Hiermee ontdekken we o.a. jouw stem (de 8e pijler) die jouw leiderschap uniek maakt.

Intentie (intent leadership by David Marguit)
Op reis naar de diepte in de oceanen waar onderzeeërs hun werk doen kwam David Marquit tot nieuwe inzichten op het gebied van leiderschap. Vanuit de ervaring van een onderzeebootcommandant gaan we het begrip “intentie” vormgeven en het fundament bouwen met de andere pijlers onder jouw leiderschap. Uitgangspunt van de training is dat we een beweging in gang willen brengen naar een andere manier van leidinggeven dan de traditionele, hiërarchische, op controle gebaseerde leiderschapsstijl.
We maken mensen bewust van hun rol als faciliterende leider: jouw rol als leidinggevende is zorgen dat jouw mensen hun werk kunnen doen. Je maakt hierbij gebruik van de wijsheid en denkkracht van de werkvloer. Je bent weliswaar niet gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Van ‘Take control, attract followers’ naar ‘give control, create leaders’. Ben je in staat de juiste vragen te stellen? Hoe krijg je mensen in je team in beweging en wat is daarvoor nodig? Wanneer gebruik je de rode knop?

De eendaagse training is bedoeld voor het verkrijgen van basisinzichten in deze andere vorm van leiderschap. De 2-daagse Masterclass geeft meer verdiepende inzichten en ook de mogelijkheden om hier in de praktijk mee te oefenen.

De groepsgrootte van de 1-daagse Masterclass is 8 tot 12 deelnemers. De Masterclass kan in company bij een volledige groep op uw locatie worden uitgevoerd. Ook bestaat de mogelijkheid van open inschrijving van individuele deelnemers voor een Masterclass op een door ons geregelde locatie.

Prijs per deelnemer € 395,00 exclusief 21% BTW.

 

3. De 2-daagse Masterclass ‘Evolutie in leidinggeven bij de brandweer’

Ook de 2-daagse Masterclass richt zich op ontdekken van je eigen leiderschap aan de hand van de 8 pijlers van Covey.

1. Wees proactief
Realiseer je dat ieder mens in staat is om zelf zijn leven vorm te geven.
2. Begin met het einde voor ogen
Bepaal waar je heen wilt met je leven. Ontwikkel een helder beeld van je bestemming.
3. Begin bij het begin
Doe de belangrijke dingen het eerst. Laat ze niet de dupe worden van allerlei urgente, maar onbelangrijke dingen.
4. Denk in termen van winnen/winnen
Wederzijdse afhankelijkheid, échte samenwerking, ontstaat als je niet denkt in termen van concurrentie, maar van gezamenlijk winnen. Concurrentie hoort thuis in de markt, zegt Covey, niet binnen organisaties.
5. Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden
Als we elkaar werkelijk begrijpen, dan zullen we creatiever worden in het oplossen van gezamenlijke problemen.
6. Werk synergetisch
Waardeer de onderlinge verschillen die er zijn en gebruik ze om tot betere resultaten te komen dan je alleen zou kunnen bereiken.
7. Houd de zaag scherp
Periodieke vernieuwing van lichaam en geest zorgt ervoor dat je de andere eigenschappen kunt blijven ontwikkelen.
8. Van effectiviteit naar inspiratie
Het ontdekken van je eigen stem maar ook inspirerend om anderen hun eigen stem te laten ontdekken.

We nemen je mee naar voorbeelden uit de dagelijkse brandweerpraktijk. De inzichten van de pijlers van Covey worden gebruikt om in te gaan op jouw positie in de organisatie waarin je werkt. In de tweedaagse Masterclass gaan we dieper in op de inzichten van David Marquit die echt verandering gaan brengen in jouw leiderschap. Je leert een andere manier van leidinggeven dan de traditionele, hiërarchische, op controle gebaseerde leiderschapsstijl. Na de tweedaagse Masterclass weet jij als geen ander hoe jij mensen in hun kracht zet en verbinding maakt, zonder je leiderschap te verliezen door geen grenzen te stellen.

De 2-daagse Masterclass geeft meer verdiepende inzichten en ook de mogelijkheden om hier in de praktijk mee te oefenen. Het avondprogramma is onderdeel van de Masterclass en geeft mogelijkheden om in kleine opdrachten te oefenen, waardoor je jezelf, leiderschap en groepsvorming aan elkaar gaat verbinden.

Op de tweede dag gaan we verder in op leidinggeven aan verschillende typen mensen. Binnen de ploegen van de brandweer werken verschillende generaties en mensen met verschillende intenties. Door faciliterend leiderschap te omarmen leer je de intentie van de ander te omarmen en generatieverschillen te overbruggen. Door de vraag te leren stellen; “wat zit er voor mij in” word je in staat gesteld om meerdere kanten te analyseren en te sturen naar de bedoeling.

Soms wordt er wel eens iets verwacht van jou als leider als het gaat om grenzen stellen. Met andere woorden, wanneer is de rode knop nodig voor jou en mag je hem gebruiken? In het verlengde daarvan, hoe krijg je de juiste beweging in een team en wat nu als dat niet lukt?

Als leider sta je uiteindelijk boven de ploeg, Maar welk dier voel je je daar? Ben je de schildpad waarvan iedereen denkt: hoe komt ie daar? Wat doet ie daar? Hoe gaat ie daar weg? Of ben je de trotse haan, die eigenhandig op de paal is gekomen, richting geeft aan de dag maar daarna ook weer tussen de anderen op de grond scharrelt terwijl hij wel zijn groep beschermd en richting geeft. Wie wil jij zijn?

We sluiten de 2-daagse af met een opdracht waarin je je eigen gewenste groei voor de toekomst vast legt. Een opdracht die niet eindigt bij het einde van de cursus.

De groepsgrootte van de 2-daagse Masterclass is 8 tot 12 deelnemers. De Masterclass is inclusief overnachting en avondprogramma.

Prijs per deelnemer is € 950,00 exclusief 21% BTW.

Geïnteresseerd in de masterclass Evolutie in Leiderschap?


Heb je nog vragen over de masterclass 'Evolutie in Leiderschap' of wil je meer informatie? Ons team staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden zodat jij de masterclass kiest die bij jou past! Laat hier je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op!


info@cfbt-nl.com
 
+31 (0)85 1301 797

Laat hier je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op.  ook interessant

  © 2024 CFBT-NL   privacyverklaring | algemene voorwaarden