Skillslab Virtual Reality

IN HET KORT

Skillslab Virtual Reality =

Tijd- en plaats- onafhankelijk trainen in een schone omgeving zonder veiligheid- en gezondheid- risico’s.


direct aanmelden

inhoud


Gebouwbrandbestrijding in Virtual Reality (VR)

Trainen in een VR simulatie gaat niet alleen over de vraag “wat” we leren maar ook over “hoe” we leren. Een belangrijke methode van zelfontwikkeling is het “doen” en daarna de deelnemer te “bevragen”.

In het “hoe” we leren neemt VR een belangrijke plaats in. Deze plaats wordt in de eerste plaats ingenomen door het gegeven dat in VR de omstandigheden altijd exact gelijk zijn voor elke deelnemer. Daaronder ligt de uitdaging die de deelnemer aangaat, waardoor de focus op het eindresultaat komt te liggen. Deze focus wordt door vertaald naar maximaal inleven in de oefening, waardoor leeruitkomsten zoals bewustzijn worden versterkt. Communiceren is een essentieel onderdeel van het werken in een VR omgeving. De instructeur kan vanuit de bevelvoerdersrol de deelnemer sturen en andersom communiceert de deelnemer zijn CAN-report en maakt gebruik van de WBC. VR is de perfecte aanvulling op de training van basisprincipes brandbestrijding. Het biedt de oplossing voor de onderdelen waar traditionele lesstof en praktische training tekortschiet.

Voor elke oefening geldt dat een duidelijke briefing vooraf, een vriendelijke begeleiding tijdens training en een coachende débriefing, een maximaal leerrendement scoort.

Voor het gebruik van VR voor brandbestrijding in gebouwen ontwikkelde CFBT-NL eveneens een leerlijn. In deze leerlijn zit naast een opbouw in diverse scenario’s ook een start level. Onze jongere generatie is snel vertrouwd met de omgeving van VR, terwijl de oudere generatie daar heel anders in staat. Hiervoor is aan de leerstijlen van o.a. denker en doener ook de “gamer” aan toegevoegd.

In deze leerlijn start elke deelnemer met een simpel en herkenbaar scenario in bijvoorbeeld een zeecontainer met beperkte leerdoelen. Dit is een redelijk vertrouwde omgeving binnen het oefenen en worden praktijk simulaties herkend.  Deze start neemt wantrouwen en koud water vrees voor leren met VR grotendeels weg. Binnen de didactiek van leren is de leerlijn opgebouwd met een simpele start doorbouwend naar moeilijkere scenario’s. Daarin zijn de basisprincipes voor brandbestrijding leidend.

De instructeur heeft ook binnen VR de verantwoordelijke taak van het geven van een duidelijke briefing. Door de te gebruiken scenario’s geheel te doorgronden kan de instructeur de deelnemer door het scenario begeleiden door het geven van opdrachten. Het inbrengen van zogenaamde “injects” kan in de debriefing gebruikt worden in duidelijke markeringen van momenten, waarover met de deelnemers van gedachten kan worden gewisseld binnen het kader van de leerdoelen. Door de instructeurs te trainen in het kennen van de scenario’s, hun rol te bevestigen met een duidelijke handleiding, wordt trainen met VR een kwalitatieve tool.

We maken bij onze trainingen gebruik van ons VR Skillslab (zie foto*) met daarin twee soorten VR systemen, Flashover en Flaim, zodat een ploeg maximaal en zelfs gelijktijdig getraind kan worden. Hierdoor wordt de beschikbare tijd door alle deelnemers maximaal benut en efficiënt ingezet.

Flashover is een multiplayer. Dat betekent dat u een complete tankautospuit bemanning kunt trainen.
Flaim kunt u trainen met fictieve ademlucht, hittevest en brandslang met terugslag.

Beide systemen werken volgens het principe ‘Train as you Fight’. U wordt voorzien van een straalpijp (TFT F06) die is verrijkt met sensoren. Hiermee kunt U de procedures en scenario’s doorlopen met realistische straalpijpvoering.

Geïnteresseerd in Skillslab Virtual Reality?


Heb je nog vragen over 'Skillslab Virtual Reality' of wil je meer informatie? Ons team staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden! Laat hier je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op!


info@cfbt-nl.com
 
+31 (0)85 1301 797

Laat hier je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op.



    ook interessant

    © 2024 CFBT-NL   privacyverklaring | algemene voorwaarden